Προτομή Δημητρίου Χαρίση στο προαύλιο του Χαρίσειου

Ο Δημήτριος Χαρίσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο 1814 και απεβίωσε στη Μασσαλία την 1η Οκτωβρίου του 1887. Άνθρωπος με προσωπικό κύρος, με ευγένεια και ευθύνη προς τον συνάνθρωπο, με σεβασμό προς την Εκκλησία και το έργο της, ίδρυσε με τη διαθήκη του το Χαρίσειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Σε ηλικία επτά ετών ο Δημήτριος Χαρίσης βρέθηκε με την οικογένεια του στη Μασσαλία. Σε συνεργασία με τον αδελφό του Θεαγένη Χαρίση δημιούργησε εκεί τον μεγάλο εμπορικό οίκο “Χαρίση”, μέσω του οποίου απέκτησε μεγάλη προσωπική περιουσία, την οποία διέθετε προς φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στη διάρκεια της ζωής του παρέμεινε άγαμος και ζήτησε να ταφεί μαζί με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη.

Στη διαθήκη του όρισε επίσης την ανέγερση γηροκομείου στο οικόπεδο της πατρικής οικίας του, στο κτίριο που στέγαζε ως το 1890 το βρετανικό προξενείο. Το οικόπεδο, που είχε καεί στην πυρκαγιά του ίδιου έτους, βρισκόταν ανάμεσα στις σημερινές οδούς Μητροπόλεως – Λασσάνη – Προξένου Κορομηλά – Μητροπολίτου Ιωσήφ.

Η ίδρυση του Χαρίσειου Ιδρύματος αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν συντάξεις και η ζωή των γερόντων συναντούσε πολλές δυσκολίες. Το Χαρίσειο Ίδρυμα με την παρουσία του άλλαξε τη ζωή και το πρόσωπο της πόλης, καθώς προσέφερε καθημερινά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Για αυτό και την ίδια περίοδο προγραμμάτιζε την ίδρυση γηροκομείου ο άλλος μεγάλος ευεργέτης της Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπάφης.

Από το 1968 το Χαρίσειο μεταφέρθηκε και λειτουργεί πλέον στην περιοχή της Μαλακοπής Θεσσαλονίκης, στις παρυφές του Κέδρινου λόφου, όπου σε έναν χώρο εντός της πόλης αλλά και κοντά στη φύση, προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας και φροντίδας σε δεκάδες συνανθρώπους μας.

Στην είσοδο και στην αυλή του, η προτομή του Δημητρίου Χαρίση τιμά τον μεγάλο ευεργέτη και μεταφέρει υψηλό παράδειγμα φιλανθρωπίας, χριστιανικής αγάπης, σεβασμού και πολιτισμού, σε όλους τους επισκέπτες που τίθενται υπό την παρουσία του…