Δωμάτια – Πτέρυγες – Κοινόχρηστοι Χώροι

Οι 145 κλίνες του Χαρισείου παρέχουν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης στους ηλικιωμένους, παράλληλα με ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και καλά φωτισμένα, με μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός. Τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εργονομικά και εύχρηστα για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ενώ τα κρεβάτια είναι εξοπλισμένα με στρώματα και κλινοσκεπάσματα ποιότητας. Οι θάλαμοι φιλοξενίας του Χαρισείου έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υψηλή ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους φίλους μας, με έμφαση στην άνεση, την ασφάλεια και την καθημερινή δραστηριότητα.

Κοινόχρηστοι χώροι

Οι κοινόχρηστοι χώροι του Χαρισείου είναι εξοπλισμένοι με άνετους χώρους καθιστικού, με τραπέζια για παιχνίδια, χειροτεχνίες και δραστηριότητες και με μεγάλους εξωτερικούς χώρους, με κήπο και αυλές. Σε όλους τους χώρους και για όλες τις ώρες της ημέρας παραβρίσκονται ειδικοί επαγγελματίες και επιστήμονες που παρέχουν προσεκτική φροντίδα και βοήθεια στους ηλικιωμένους συμπεριλαμβανομένης βοήθειας σε καθημερινές δραστηριότητες όπως ντύσιμο, μπάνιο και φαγητό.

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου

Στο προαύλιο βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, χώρος σύναξης για τους κατοίκους του Χαρισείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι πιστοί επισκέπτονται τον Ιερό Ναό για να παρακολουθήσουν θρησκευτικές λειτουργίες, για να λάβουν ποιμαντική φροντίδα και να συνδεθούν με άλλα μέλη της θρησκευτικής μας κοινότητας, ενώ στον Ιερό ναό παραβρίσκονται συχνά εθελοντές πρόθυμοι να επισκεφθούν και να ενισχύσουν το Ίδρυμα και τους κατοίκους του. Ενισχύεται έτσι η κοινωνική και θρησκευτική ζωή των ηλικιωμένων και ο δεσμός τους με την κοινότητα της ευρύτερης περιοχής. Πολύτιμη φυσικά είναι η πνευματική και συναισθηματική υποστήριξη που παρέχει το ιερατικό προσωπικό στους ηλικιωμένους, καθώς βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους για να ενισχύσει την πίστη τους και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της απώλειας προσφιλών προσώπων και των ασθενειών που συνοδεύουν τη γήρανση.

Πισίνα ψυχαγωγίας

Το Χαρίσειο διαθέτει μια ευρύχωρη και ασφαλή εσωτερική πισίνα. Η χαλαρή είσοδος και κολύμβηση των ηλικιωμένων σ’ αυτήν αποτελεί έναν ιδιαίτερα επωφελή τρόπο άσκησης και έχει πολλά οφέλη στην υγεία τους και χωρίς να τους επιφέρει στρες. Η χαλαρή χρήση της πισίνας στη βελτίωση της καρδιαγγειακής κατάστασης, στην ενίσχυση του αναπνευστικού συστήματος, βελτιώνει τη σταθερότητα του σώματος, αυξάνει την καρδιακή αντοχή και μειώνει την πίεση του αίματος. Προφανείς είναι οι θετικές ψυχολογικές επιδράσεις της, καθώς γύρω από την πισίνα αναπτύσσεται ευχάριστη δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης των επισκεπτών της.

Τραπεζαρία – Κουζίνα

Το οργανωμένο σύστημα κουζίνας και η τραπεζαρία του Χαρισείου διασφαλίζουν την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διατροφή υψηλής ποιότητας και εμπειρίες γεύσης και θαλπωρής στους ηλικιωμένους. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας τηρεί τις υψηλότερες προδιαγραφές στην παρασκευή των γευμάτων, δίνοντας έμφαση στην κάλυψη των ειδικών διατροφικών αναγκών του κάθε ηλικιωμένου, φροντίζοντας επίσης να τηρείται πρόγραμμα υγείας αλλά και θρεπτικών και γευστικών εμπειριών που να ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις όλων των συνδαιτυμόνων. Οι τραπεζαρίες μας είναι επίσης προσεκτικά σχεδιασμένες για να εξασφαλίζουν άνεση και προσβασιμότητα, με κατάλληλο φωτισμό και καθίσματα και εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά.

Κομμωτήριο – Κουρείο

Η εγκατάσταση κομμωτηρίου και κουρείου του Χαρισείου Ιδρύματος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θετικών εμπειριών και χαλαρωτικών δραστηριοτήτων στους ηλικιωμένους. Με τη δυνατότητα που τους παρέχει για κούρεμα, χτένισμα και τις σχετικές υπηρεσίες ομορφιάς, ενισχύει έντονα την αυτοεκτίμηση και την ευεξία τους. Το κομμωτήριο χρησιμεύει επίσης ως κοινωνικός κόμβος όπου οι ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αυξάνει την ποιότητα ζωής τους, καθώς με άλλο τρόπο οι ανάγκες αυτές μπορεί να αντιμετωπίζονται εχθρικά από τους ηλικιωμένους και να είναι δύσκολες ή ακόμη και αδύνατες για κάποιους. Το κομμωτήριο συμβάλει σημαντικά στην καθημερινή ποιότητα ζωής του Ιδρύματος, προάγοντας αισθήματα άνεσης, χαλάρωσης και κανονικότητας.

Εργοθεραπευτήριο

Το Χαρίσειο διαθέτει εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την κινητική ανεξαρτησία τους ώστε να είναι ικανοί για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής τους. Οι θεραπευτές μας καταγράφουν τις ικανότητες των ηλικιωμένων και αναπτύσσουν εξατομικευμένα σχέδια για την αντιμετώπιση των αναγκών τους, που περιλαμβάνουν ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης τους αλλά και για την αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης ή της απώλειας μνήμης.

Συνεργαζόμενοι με τους θεραπευτές μας, οι κάτοικοι του Χαρισείου απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και ενδυνάμωσης με συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη. Οι θεραπευτές μας συνεργάζονται επίσης μαζί τους για να εντοπίσουν χόμπι και ενδιαφέροντα που τους φέρνουν χαρά, ενσωματώνοντας αυτές τις δραστηριότητες στην καθημερινή τους ρουτίνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό προσφέρει αίσθηση σκοπού και εκπλήρωσης, καθώς και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ένταξης στην κοινότητα του Χαρισείου.

Ιατρικές Εγκαταστάσεις

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις μας διασφαλίζουν την παροχή της απαραίτητης φροντίδας προς τους ηλικιωμένους, λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες ιατρικές ανάγκες και την απαίτηση συνεχούς παρακολούθησης, διαχείρισης φαρμάκων και εξειδικευμένων θεραπειών. Το ειδικευμένο προσωπικό ιατρών, νοσοκόμων και ειδικών προσφέρουν επιτόπιες υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας που βοηθούν στον γρήγορο εντοπισμό προβλημάτων υγείας και διευκολύνουν την έγκαιρη θεραπεία. Δίνεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που είναι κλινήρεις ή έχουν περιορισμένη κινητικότητα. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Χαρισείου λαμβάνουν την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας και υποστήριξης για την προστασία της υγείας και της ευημερίας τους.

Κήπος – Ανοιχτοί χώροι – Πράσινο

Το κτήριο του Χαρισείου βρίσκεται σε μια έκταση με μεγάλη αυλή και μεγάλο κήπο, δίπλα σε μια έκταση που περιλαμβάνει εκατό στρέμματα δάσους. Πρόκειται για μια οριοθετημένη δασική περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Η περιοχή έχει πλήρη αντιπυρική προστασία και καθαρίζεται τακτικά από το Δήμο για να είναι προστατευμένη από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο περιοχή και η θέση του Χαρισείου προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για περιπάτους και δραστηριότητες, αλλά και για εκδηλώσεις, συναυλίες, χορευτικά και άλλα δρώμενα. Όλα αυτά συνθέτουν μια τοποθεσία εξαιρετικά ευχάριστη που προάγει την ευεξία και την καλή διάθεση σε όλους όσους βρίσκονται στο Χαρίσειο.