
Το 1899 προκρίνεται ως έτος ενάρξεως της λειτουργίας του Χαρισείου. Τη χρονιά αυτή η Εφορεία του Γηροκομείου συνήλθε στην πρώτη συνεδρίαση.
Την Τετάρτη 25 Απριλίου 1900 ελήφθη η απόφαση άμεσης εισαγωγής των επτά πρώτων γερόντων, πέντε ανδρών και δύο γυναικών. Το Χαρίσειο ως σκοπό του είχε τη γηροκομία υπεργήρων ανδρών και γυναικών που ήταν αποδεδειγμένα ενδεείς και λόγω ηλικίας ανίκανοι για εργασία.
Συγχρόνως έπρεπε να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Έλληνες από τη Θεσσαλονίκη ή από χρόνια εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη.


Η ίδρυση του Χαρισείου γέμισε ένα κενό στο φιλανθρωπικό έργο της Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του 20ου αιώνα δεν υπήρχαν συντάξεις.
Όσο ο γέροντας είχε δυνάμεις μπορούσε να εργάζεται για να ζει. Μετά την παύση της δουλειάς η ζωή του γινόταν προβληματική. Η ανάγκη λειτουργίας Γηροκομείου παρουσιάσθηκε ακόμη πιο έντονη με την έλευση των προσφύγων.

Η φιλανθρωπική δράση του Γηροκομείου δεν περιορίστηκε στη φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Οι ειδικές κοινωνικές ανάγκες ώθησαν το Γηροκομείο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, όπου η αγάπη για τον πάσχοντα το ζητά (περίθαλψη ορφανών, φροντίδα απροστάτευτων γυναικών, σίτιση ενδεών, στέγαση μοναχών και αστέγων λαϊκών).

Το 2010 ξεκίνησαν εργασίες πλήρους ανακατασκευής των εγκαταστάσεών του, ώστε να υπερκαλύπτονται τα διεθνή πρότυπα για την άνετη ζωή των ηλικιωμένων.
Σήμερα το Ίδρυμα, με επιφάνεια δόμησης περίπου 6.450,00 τ.μ., έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 144 γέροντες. Το κτίριο αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα και 3 πτέρυγες.
Οι 2 πτέρυγες αφορούν σε θαλάμους διαβίωσης, χώρους υποδοχής και αναψυχής, ενώ η τρίτη πτέρυγα φιλοξενεί τη διοίκηση, αναρρωτήριο, κουζίνα και χώρο εστιάσεως, καθώς επίσης και αίθουσες εκδηλώσεων (κλειστή και υπαίθρια).
Σε ανεξάρτητο χώρο χωροθετείται το υδροθεραπευτήριο. Στο υπόγειο των πτερύγων είναι εγκατεστημένος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, καθώς και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Αξιοποιούνται τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον (ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά, δεξαμενή συγκέντρωσης ομβρίων υδάτων).
Οι θάλαμοι διαβίωσης είναι κυρίως δίκλινοι, κλιματιζόμενοι, με τουαλέτα και μπάνιο, με δυνατότητα υποστήριξης και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σχεδιάζεται η λειτουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και η φιλοξενία ατόμων με άνοια και με δυσκολίες όρασης.
